Contact

Zwembad waterkwaliteit

Zwembad waterkwaliteit

Zwembad waterkwaliteit

De zwembad waterkwaliteit moet natuurlijk in orde zijn om optimaal gebruik te kunnen maken van het zwembad. Helaas gaat dit niet altijd goed. Of het nu komt door verkeerd gebruik, atmosferische omstandigheden of een andere oorzaak PooLTec zwembadservice lost het op.

Op deze pagina vindt u informatie over:

Groen zwembad

Een groen zwembad is het bekendste voorbeeld van een slechte zwembad waterkwaliteit en de nachtmerrie voor elke zwembad bezitter. Een zwembad wordt groen omdat de waterkwaliteit niet in orde is. Er is te weinig vrij chloor, te veel gebonden chloor, te hoge of te lage pH-waarde of een te lage alkaliteit. Gelukkig is het in een aantal eenvoudige stappen op te lossen. Maar een groen zwembad voorkomen is natuurlijk veel beter. Dit kunt u doen met: 

  • Een afdekking. Een afdekking zorgt ervoor dat wanneer u het zwembad niet gebruikt de chemicaliën een stuk minder hard hoeven te werken. 
  • Een automatische dosering. Een automatische dosering zorgt ervoor dat er altijd de juist hoeveelheid zwembad chemicaliën aanwezig zijn in het zwembad. 
  • UV-sterilisatoren. Zorgen voor desinfectie middels UV-licht. 
  • Frequentie gestuurde pomp. De frequentie gestuurde pomp kan ingesteld worden dat er 24/7 circulatie is waardoor er dus ook 24/7 filtratie en desinfectie is. 
  • Goed schoonhouden van het zwembad. 
  • Regelmatig het filter terugspoelen. 

Chloor doseren

Elk zwembad heeft desinfectie nodig, het meest gebruikelijke methode is met chloor. Tegenwoordig worden ook uv-lampen gebruikt voor desinfectie maar deze hebben geen desinfectie waarde in het zwembad zelf; er word alleen gedesinfecteerd daar waar de lamp is. Aangezien de turn-over-rate van de meeste zwembaden tussen de 4 en 5 uur ligt begrijpt u dat u niet zonder chloor kan als desinfectie voor uw zwembad. 

En zout-elektrolyse dan? Bij zout-elektrolyse maakt u uw eigen chloor doordat de zout-elektrolyse installatie zout (natriumchloride) splitst in natrium en chloor door middel van elektriciteit. Het word vaak verkocht als energiezuinig, natuurlijk chloor (chloor is chloor) en een hoog rendement per lading van een paar honderd kg zout.  

Bij PooLTec zwembadservice zijn we van mening dat als u chloor wilt gebruiken voor desinfectie dat u dan ook gewoon chloor moet doseren.

Heeft u geen automatische dosering dan zal u door middel van testen van het water met de watertester zelf de waarde van het chloor op de juiste waarde moeten brengen. De juiste waarde ligt tussen de 1 tot 2 ppm/l. Dit kunt u doen met chloortabletten. Gebruik hiervoor een chloordrijver of doe de tabletten in de skimmer aangezien de tabletten verkleuring aan u zwembad kunnen geven wanneer deze op de bodem liggen.   

Heeft u chloor nodig voor uw zwembad? PooLTec zwembad service levert zowel chloortabletten als vloeibaar chloor in de regio. Ook watertesters, zowel snel testers als geijkte fotomeettoestellen, zijn bij ons te verkrijgen. Neem contact op via het contactformulier voor meer informatie. 

pH controleren

Heeft u een automatische dosering dan kunt u de pH-waarde altijd aflezen op de dosering. Heeft u geen automatische dosering of als u twijfelt aan de waarde zal u zelf de pH-waarde moeten bepalen door middel van een test. Hiervoor zijn 2 verschillende testen beschikbaar. Met de sneltest leest u eenvoudig de waarde af die bij de desbetreffende kleur hoort. U zult begrijpen dat dit vooral een indicatieve meting is en geen exacte waarde geeft. Wanneer u een exacte waarde wilt meten gebruikt u hiervoor een fotometer.

Wanneer u chloor doseert zult u, omdat chloor een hoge pH-waarde heeft, ook vrijwel altijd een zuur product moeten doseren om weer op de juiste pH-waarde van rond de 7.2 uit te komen. Dit kunt u handmatig doen met pH min of, als u een automatische dosering heeft, zal dit systeem het product doseren om weer op de juist waarde uit te komen.

Zowel de sneltest als geijkte fotometers met alle meettabletten (DPD1 & 3, phenolred e.d.) zijn bij ons te verkrijgen. Neemt u voor meer informatie contact via ons contactformulier. 

Vlokmiddel 

De zwembad waterkwaliteit kan ook verbeterd worden met vlokmiddel. De kleinste vervuilingsdeeltjes kunnen soms niet met alleen filtratie uit het zwemwater worden gehaald, ze zijn simpelweg zo klein dat ze gewoon door het filtermedium heen gaan en daarmee dus in het water blijven. Een vlokmiddel zorgt ervoor dat deze kleine deeltjes aan elkaar "vlokken" en op die manier door het filter afgevangen worden. 

PooLTec zwembadservice adviseert om regelmatig een tablet vlokmiddel in uw skimmermandje te doen zodat de filtratie optimaal verloopt, hierdoor krijgt u kristalhelder sprankelend water. Bent u opzoek naar vlokmiddel neem dan contact met ons op via het contactformulier. 

Contact


PoolTec zwembadservice

Elektraweg 29
4338 PK Middelburg
Bezoek alleen op afspraak

Telefoon: 06 30 26 03 22

E-mail: info@pooltec.nl
Ontwerp en realisatie: Wigman van Dijk
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-downchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram